Центр Іноземних Мов
Завжди №1 у навчанні та перекладах

Вивчення англійської мови.

З якого віку дітям краще починати вивчати англійську мову?

З якого віку дітям краще починати вивчати англійську мову?

Бажання дати своїй дитині найкраще майбутнє породжує посилений інтерес сучасних батьків до вивчення іноземних мов. І це абсолютно логічно, адже ще Вольтер говорив, що знати багато мов – означає мати багато ключів до одного замку.  В скільки ж років розпочинати вивчати англійську мову?

Колись філософ і педагог Жан-Жак Руссо на сторінках роману «Про виховання» зарахував іноземну мову в дошкільному віці до речей марних.
Пояснив він таку точку зору тим, що незміцнілий дитячий розум не може оволодіти другою системою мислення, оскільки ще не сформована перша.

Швейцарський педагог Іоганн Генріх Песталоцці також говорив про можливу шкоду раннього навчання, вважаючи, що правильне виховання потребує дозрівання, а велика кількість вимог до дітей має сумнівну цінність.

Так чи інакше, сучасний досвід показує, що не завжди заняття у ранньому віці є безрезультатними. Педагоги, лінгвісти та психологи все частіше говорять про те, що існує оптимальний вік для вивчення англійскої мови. От тільки цей вік у дослідників даної теми, психологів, педагогів, батьків часто досить різниться.

Це можна легко пояснити індивідуальними вродженими здібностями маленької особистості та мовним оточенням дитини.
Якщо розглядати самий ранній вік: від народження і до 5 років, можна стверджувати, що це  період життя людини, коли мозок щохвилинно встановлює колосальну кількість нових нейронних зв’язків.

Він як губка вбирає в себе все почуте і побачене навколо. Тому повторювати й запам’ятовувати англійські слова, такі як: cat, dog, frog і навіть більш складніші слова, зовсім не складно для дитини.

Дитячі пісеньки, мультфільми, яскраві картинки активно допомагають у цьому. Одночасно із завчанням нових слів, текстів пісень та віршиків розвивається артикуляція і ми чуємо чудовий справжній британський акцент у нашої дитини. Але як тільки процес навчання втрачає форму гри – у дитини одразу зникає інтерес до нього.  

Існує ідеальний спосіб засвоїти одночасно дві мови з народження – це інтернаціональна (білінгвальна) сім’я.

Чудово, коли один з батьків говорить українською мовою, а інший – скажімо, англійською. Так, кожен з батьків розмовляє з дитиною своєю рідною мовою, не докладаючи при цьому абсолютно ніяких зусиль. При цьому, дитина з легкістю засвоює одночасно дві мови, як рідні і стає білінгвальною особистістю.

Інший варіант, коли Ваша дитина з ранніх років житиме в англомовному середовищі і чути щоденно англійську мову.
На жаль, в інших випадках, при відсутності регулярних мовних практичних занять, знання швидко розсіюються.

Інша справа, коли дитина старша.На нашу думку, вік 5-7 років є ідеальним для початку вивчення нової мови. Дитина не лише готова запам’ятовувати й збільшувати словниковий запас, а й усвідомлено будувати граматичні конструкції і власні розповіді. Наприклад, керувати порядком слів у реченнях, вживати слова в однині та множині тощо. Мозок, як і раніше, готовий розширювати горизонти, а фізіологія допомагає робити це більш грамотно, у зв’язку з тим, що:

  • мовленнєва база рідної мови уже налаштована;
  • з’являються навички самоорганізації;
  • в цьому віці розвивається самооцінка дитини, вона хоче бути схожою на батьків, відповідати вимогам дорослих, а отже, її можна з легкістю мотивувати приділяти більше часу заняттям;
  • фізіологічно розвивається посидючість і загальноосвітня школа щорічно допомагає в цьому, що дозволяє проводити повноцінні уроки;
  • збільшується об’єм пам’яті;
  • легше привернути увагу маленького студента.

Батькам 10-річної дитини набагато легше зрозуміти чи є у неї здібності до вивчення іноземних мовчи їх потрібно буде розвивати додатково. Сьогодні для цього є всі умови: навчальні посібники, дидактичні матеріали, унікальні методики і талановиті, люблячі свою справу викладачі. З Вашого боку потрібне лише бажання та наполегливість.

Не поспішайте та не бійтеся втратити момент. Починати навчання іноземної мови можна з 5 років і оптимально до 7. З 7 до 13 років варто додати до вивчення другу іноземну мову, адже саме у цьому віці мозок людини готовий до активного сприйняття будь-якої кількості мов.І наш «Центр Іноземних Мов «SpeakEnglish» з радістю Вам у цьому допоможе, адже більша частина наших студентів – це саме діти, для яких ми використовуємо навчальні програми, розроблені найкращими фахівцями-методистами світу!

 

Комментарі (0)